Teknik som kommunicerar

Vad är Iota och sakernas internet egentligen? Och hur hör dessa två ihop?

Teknikens under är verkligen makalösa. Nu kan till och med prylar med låg internetuppkoppling kommunicera med varandra och samla in data med hjälp av sensorer. Och det finns en valuta som likt bitcoins är digital, denna kan du köpa användardata med, vilket kan vara bra för att förbättra en produkt. Du kan köpa iota online på flera ställen, och följa kursutvecklingen på samma sätt.

Internet of Things – något som växer och växer

När saker som dörrar, lås, kylskåp, garage, lampor och massor med andra hushållsprylar plötsligt kommunicerar på en låg frekvens internet, och delar med sig av data ­– går det även att benämna fenomenet som sakernas internet, eller Internet of Things som det heter på engelska, förkortat till IoT både på svenska och engelska. Där kommer även namnet på valutan från, Iota.

I en artikel i Mobil.se går det att läsa om hur IoT dyker upp lite varstans numera, i sammanhang som har med allt från smarta klockor och självkörande bilar, till spårbara paket, fjärrstyrning för värme och belysning. Det finns till och med bestick med internetuppkoppling, som burrar/vibrerar när du skulle äta för fort (eller kanske för mycket). Mobilen är central i hela utvecklingen, eftersom det är där du själv kan sätta inställningar på dina uppkopplade prylar, i appar likt Google Home och liknande. Sedan finns det fortfarande en del olösta integritets- och säkerhetsfrågor samt utmaningen att få prylar från olika tillverkare att sömlöst fungera tillsammans.

Även på IDG.se går det att läsa om just IoT, om hur det är långt ifrån bara telefoner och datorer som nu kopplas upp mot internet, nu finns det kläder som har uppkoppling och kan dela med sig av data, beroende på vad för sensorer du har i dessa. Kan vara allt från rörelsetempo, puls, temperatur och annat. Smart va?

Mer här och nedan.