E-handeln blomstrar

Inga köer eller öppettider att förhålla sig till, möjlighet att jämföra priser och samtidigt få sina köp direkt i brevlådan. E-handeln för med sig många fördelar och har ökat markant för varje år. Det är utan tvekan en spännande utveckling att följa och ta del av.

Så sent som för en månad sedan rapporterades det att den nordiska e-handeln ökat med 11 procent under de första sex månaderna det här året. Tillskillnad mot vad många kanske tror är det inte de yngre som leder topplistan över de som handlar mest på nätet. Faktum är att det är personer mellan 30 och 49 år som shoppar mest. En anledning till att e-handeln ökar för varje år tros faktiskt kunna bero på att det sker en åldersförskjutning och allt fler vuxna har tagit del av digitaliseringen under hela sitt liv.

Ökar för varje år

handla på nätetVi får nya tjänster och e-handlar för varje år som går och kan utan problem hitta det mesta på nätet. Det är ett klimat som gör det svårare för fysiska butiker att konkurrera men gynnar däremot konsumenterna som får större möjlighet att hitta bäst erbjudanden och priser på de prylar de söker efter. Sen får vi inte glömma bekvämlighetsfaktorn med att sitta i soffan och klicka hem olika produkter. Hittills i år har e-handeln alltså ökat med 11 procent, sett till förra året då det steg med 16 procent under hela året.

Det är svårt att föreställa sig hur man shoppar om fem år. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som det ökar just nu lär majoriteten av alla köp göras på nätet. Frågan då är hur de fysiska butikerna ska göra för att kunna konkurrera. Kanske kommer vi se automatiserade butiker utan personal där kunderna själva plockar på sig sina varor och sedan lämnar. En annan idé är att klädbutiker snarare fungerar som showrooms där kunderna kan klämma, känna och prova kläder för att sedan beställa hem dem. I dagens läge är det nämligen många som beställer hem samma plagg i flera olika storlekar för att vara säker på att man får hem något som passar. Därefter returneras de plagg som inte var bekväma eller kanske var för stora.

Risker med att handla online

Om det är något som är till fördel med fysiska butiker är att det inte finns samma risker att råka ut för bedrägerier. Den vanliga orsaken till att bli bedragen är på grund av okunskap. Det är många säkerhetsaspekter att hålla reda på och om man inte är insatt i hur man surfar tryggt är det lätt för någon att komma åt ens kontouppgifter. Det kan handla om att man är inne på ett offentligt nätverk eller att man shoppar på en hemsida man kanske inte känner igen. Ett tips är att alltid surfa på ditt egna nätverk och att du håller dig till aktörer på marknaden som du känner till. Är du intresserad av att läsa fler tips finns det en bra artikel här som går igenom ännu fler säkerhetsaspekter som folk missar när de handlar på nätet.